Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

«Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι...»

 


Γιανναδάκη Μαρία

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι ήρθα να δώσω χαρά σ’ εκείνους που θέλουν να πετάξουν τα βαριά τα πανωφόρια. Ήρθα να ζεστάνω τη γη, τα δέντρα, τα φυτά. Ο αέρας θα μυρίσει άνοιξη και λουλουδένιο μύρο. Προσέξτε όμως, γιατί τις ηλιόλουστες τις μέρες, ο Φοίβος ο ξανθός ρίχνει τις αχτίνες του με μάνητα στη γη απάνω και καίει το ροδαλό το δέρμα.

Βέβαια, είναι και κάποιες μέρες, που δεν έχω όρεξη να γελάσω. Θυμάμαι τη διπρόσωπη γυναίκα μου. Και τότε ντύνομαι χειμώνας.

Κάθε χρόνο μαζί μου φέρνω την κυρά Σαρακοστή που νηστεύει από την Καθαρά Δευτέρα με τους χαρταετούς ως την Ανάσταση. Γιορτάζω τον Ευαγγελισμό της Παναγιάς και τη θύμηση της Επανάστασης του ’21.

Διακόσια χρόνια πάνε από τότε και σήμερα, να ‘μαστε πάλι, σκλάβοι ενός άλλου ζυγού, αόρατου και ύπουλου. Ο Μακρυγιάννης κι ο Κολοκοτρώνης θυσία γίνανε, να πάρει σάρκα και οστά ετούτη η χώρα, που καθώς περνούσανε τα χρόνια, έπεσε σε λογής-λογής τιμονιέρηδες. Άλλοι την ωφέλησαν, μα ήτανε για λίγο, κι άλλοι, πληγές βαθιές της χάραξαν.

Αχ, καημένη μου πατρίδα. Ελπίζω φέτος, μαζί με το χαρμόσυνο μαντάτο της Χριστιανοσύνης, να ‘ρθει κ’ ένα άλλο. Αυτό της λευτεριάς. Της λευτεριάς από τούτη τη βαριά ομίχλη.

Δολιανίτου Γεωργία

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι φέρνω μαζί μου την ελπίδα! Φέρνω την Άνοιξη και τα λουλούδια. Φέρνω τα πιο ευχάριστα νέα. Μεγαλώνω την ημέρα και μικραίνω το σκοτάδι. Και αν δεν μπορείτε ακόμη να βγείτε από τα σπίτια σας, εγώ θα σας φωτίζω με τις ακτίνες του ήλιου κάθε φορά που έρχεστε στα παράθυρά σας. Θα ανάβω κάθε βράδυ και ένα λαμπερό φεγγάρι να ατενίζετε. Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι φέτος κλείνετε διακόσια χρόνια ελευθερίας. Ναι, είστε ψυχές ελεύθερες κι ας είστε κλεισμένοι μέσα. Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω να μην το βάζετε ποτέ κάτω. Ποτέ μην πείτε πως ηττηθήκατε. Και αν με λένε γδάρτη, εγώ θα σας φέρω τις πιο όμορφες μέρες και νύχτες, τα πιο ωραία δειλινά. Θα φέρω μηνύματα αγάπης. Χαρείτε, μια νέα εποχή αρχίζει.

Λύχνου Πέπη

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε άνθη, ανοιξιάτικες μυρωδιές, καθάριους ουρανούς, γλυκές καλημέρες, ωραιότερες μέρες! Πρωτότοκος της νέας εποχής, αναγέννηση σας υπόσχομαι της φύσης, του πνεύματος, της διάθεσης! Καμιά φορά θυμώνω και φέρνω ανέμους, κρύα και βροχές- είμαι λίγο οξύθυμος, το παραδέχομαι. Όμως γρήγορα μου περνάει και τότε τα πρώτα ζουζουνίσματα, αφήνω τις μελωδίες τους να αυτοσχεδιάσουν. Μη χάσετε την ευκαιρία να γλυκάνετε τη σκληρή και στενάχωρη ρουτίνα του εγκλεισμού και της μιζέριας με εξόδους στη φύση, τα μονοπάτια, τις πεζοπορίες… Αφήστε τις αισθήσεις να βάλουν τα δυνατά τους, να νικήσουν την ατονία και την ανία του χειμώνα, να απομακρύνουν τις κακές σκέψεις, την απογοήτευση, τη θλίψη, τον θυμό, κάθε αρνητικό συναίσθημα. Αφήστε τη ζεστασιά του ήλιου να θερμάνει και το τελευταίο κύτταρο του «είναι» σας. Ίσως είμαι μια ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα, για να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας! Έφτασε η προετοιμασία των τριών μηνών του νέου έτους, ακούσαμε, είδαμε, μάθαμε αρκετά! Ας ανασκουμπωθούμε όλοι μαζί, ας βάλουμε το «μαρτάκι» μας και ας κοιτάξουμε στα μάτια τον ήλιο μου, τον μαρτιάτικο!

Μακαριάν Μαριάννα

Από πού να το πιάσεις λοιπόν και πού να το αφήσεις. Ξεκίνησα που λέτε τις πρώτες μου προετοιμασίες, λέλουδα, κολόνιες, αρώματα, γυαλιά ηλίου, χαμός! Και να σου μπρος μου ένα μήνυμα από τον προηγούμενο αδελφό μου με το χαζό στιχάκι που κατηγορεί το δικό μου όνομα ευθέως και χωρίς καμιά ντροπή, ενώ, παράλληλα, κλαίγεται κιόλας που του φάγαμε μια ψωρομέρα! Ο Φλεβάρης, παιδιά, δεν είναι και κάνα ανήλικο οπότε καλά θα κάνετε να μην ακούτε όλα όσα λέει.

Είμαι ο Μάρτης, ο ένας και μοναδικός, ο λουλουδάτος και μοσχομυριστός πρώτος μήνας της άνοιξης και θέλω να σας πω το εξής.

Δεν έχω κλέψει τίποτα και έχω και αποδείξεις. Επίσης κάνω μήνυση στον αγαπημένο μου αδελφό που με είπε γδάρτη και παλουκοκαύτη, ενώ εγώ σας παρέχω ήλιο χωρίς ζέστη για να μη σκάτε και δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας, όπως γίνεται με τα μικρότερα αδέλφια μου: τους αδελφούς Κατσάμπα, τον Ιούνη, Ιούλη κι Αύγουστο.

Επίσης, επειδή τα έχω πάρει και στο κρανίο, όσα είδατε τον Φλεβάρη από αποκαλύψεις, εγκλεισμούς και κουραφέξαλα εγώ θα φροντίσω να αποκαταστήσω την αλήθεια λίγο περισσότερο, μέχρι να νικήσουμε τη μαυρίλα!

Δικηγόρος μπορεί να μην είμαι αλλά ΕΧΩ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΨΙΑΡΗ! Μέσα σε δυο ημέρες πολλά μπορώ να κάνω, θαύματα και ηλιόλουστες μέρες, δροσερές και ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ. Οπότε καθίστε και απολαύστε με, έρχομαι έτοιμος για όλα: δυναμικά, δροσερά και με πολλές αποκαλύψεις! Άνοιξη, κόσμε, η χαρά του Θεού, τι όχι;

Μιχαηλίδου Χριστίνα

Είμαι ο πρωτότοκος γιος της Άνοιξης. Με λένε Μάρτη, έχω αδέλφια τον Απρίλη και τον Μάη. Είμαστε όμως τόσο διαφορετικοί, όπως όλα τα αδέλφια, θα μου πείτε. Ίσως μοιάζω λίγο με τον ξάδελφο μου τον Φλεβάρη στις καιρικές συνθήκες. Αλλά κατά τα άλλα είμαι φορτωμένος με άνθη αμυγδαλιάς, θρησκευτική κατάνυξη, ηρωισμούς, φουστανέλες και σημαίες. Ααα και σκορδαλιά, πολύ σκορδαλιά μέχρι λιποθυμίας.

Θα με πεις σοβαρό και μετρημένο, πώς να μην είμαι; Ολόκληρη Ελληνική Επανάσταση ήταν αυτή! Κουβαλάω στις πλάτες μου Καραϊσκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες και Μπουμπουλίνες.

Ταυτόχρονα και τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την αναγγελία της έλευσης του Θεανθρώπου!

Από την άλλη, πολλές φορές φιλοξενώ Τσικνοπέμπτη και Τριώδιο και ευτυχώς χαλαρώνω λιγάκι από τα βαριά καθήκοντα.

Εφέτος είναι μία συνθήκη διαφορετική για όλους, όμως τα γεγονότα είναι τα ίδια, ο Ευαγγελισμός, η Ελληνική επανάσταση, το Τριώδιο, μένουν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες, είναι οι ρίζες μας, μας θυμίζουν ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε. Είναι τα ήθη και τα έθιμα μας, είναι οι αγώνες και η πίστη μας. Κάνουμε σαν να ξεχνάμε τι μας ενώνει για πάντα και θυμόμαστε τι μας χωρίζει για λίγο! Κι αύριο εδώ θα είμαστε, είναι η καρδιά μας εδώ !

Νάνη Παρασκευή

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ή καλύτερα να καταθέσω τη μαρτυρία μου. Ναι, ομολογώ το κρύο μου είναι τσουχτερό αλλά με την πρώτη λιακάδα σχεδόν ξεχνιέται, ούτε που το θυμάται κανείς, όπως τον διαπεραστικό πονόδοντο που τον ξεχνάς το επόμενο πρωινό. Δεν σε κρυώνουν οι περασμένοι χειμώνες, μόνο οι παγωνιές που κυκλώνουν τη ζωή σου. Μιλώ τη γλώσσα των χρωμάτων και ζωγραφίζω τη φύση για να ξεχνιέσαι στους πίνακες της. Τραγουδάω ερωτικά κελαηδίσματα για τα πρωινά σου ξυπνήματα και διώχνω τα σύννεφα για να στροβιλίζεσαι στις πρώτες ζεστές ακτίνες του ήλιου. Κάθε χρόνο ξανά και ξανά απλώνω μια ευλογία, χαρίζω μια ελευθερία, γεννάω μια άνοιξη. Και με αγάπη στολίζω ασπροκόκκινο ξόρκι να έχεις για φυλαχτό.

Τσιπούρα Μάντυ

Ο Μάρτης της καρδιάς μας

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι με μένα η αυγή γίνεται πιο γλυκιά με το αέρινο, ροζ νυφικό της. Φορά τις δροσοσταλιές της Άνοιξης στα μαλλιά της, αφήνοντας μια ανάσα δροσιάς από τη βαρυχειμωνιά. Κάποιες φορές, όταν θυμώνω, ντύνομαι το πάλλευκο κοστούμι του χειμώνα αλλά για λίγο.

Όλοι βεβαίως γνωρίζετε τις χαρές που σας προσφέρω. Τριώδιο, Καρναβάλια, Επαναστάσεις. Είμαι βλέπετε πολύπλευρος και δυναμικός χαρακτήρας. Θρήσκος, διασκεδαστικός, επαναστάτης και αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων, του Ευαγγελισμού με γιορτές και παρελάσεις.

Το ωραίο είναι ότι αφήνω σιγά σιγά το νήμα της μέρας να μεγαλώνει και να στολίζεται με τις χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου, καθώς ξεδιπλώνονται και σεργιανούν όλο και περισσότερο στα σοκάκια τ' ουρανού. Έτσι έχετε πιο πολύ χρόνο για βόλτες και να απολαμβάνετε τους φίλους σας.

Φέτος όμως είμαι θλιμμένος γιατί οι βόλτες περιορίστηκαν, οι παρέες απαγορεύτηκαν, οι αγαπημένοι απομακρύνθηκαν κι εσείς είστε σε καραντίνα. Όλα εξαιτίας του γιου της Κορώνας που ήρθε από πέρυσι απρόσκλητος και μας απειλεί.

Δεν θα πτοηθώ όμως εγώ. Θα προσφέρω απλόχερα τα δώρα μου να τα χαρείτε γιατί σας αγαπώ όπως κι εσείς. Στο πρόσωπό μου βλέπετε ν’ ανοίγει η φύση την αγκάλη της γεμάτη άνθη και μαζί ανοίγει κι η καρδιά σας απ’ αγάπη, φως κι ελπίδα για όσα σας χαρίζω.

Φλογερά Ελένη

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι φέτος ήρθα λίγο μουδιασμένος. Έχω όλη την καλή διάθεση να κάνω το καθήκον μου που είναι να ξυπνήσω τη φύση, να ζεστάνω την ατμόσφαιρα, να ανθίσουν σιγά σιγά τα λουλούδια, να ζωντανέψω τα ζωάκια που είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη και φυσικά αυτό θα κάνω.

Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι, γι’ αυτό θα ήθελα να σας συμβουλέψω και να κάνουμε μαζί κάποια πράγματα.

Εγώ θα προσέχω τα λουλούδια μου μην κακοπάθουν από τον χιονιά, αλλά εσείς πρέπει να προσέχετε τα δικά σας «λουλούδια» γιατί εκεί έξω παραμονεύουν άγριες μέλισσες.

Θα προστατέψω τα ζωάκια που θα ξυπνήσουν από τη χειμερία νάρκη, αλλά και εσείς πρέπει να προστατεύετε τους αθώους «αμνούς» σας από τους κακούς «λύκους» που παραμονεύουν σε κάθε απόμερο σοκάκι.

Θα μεγαλώσω τις ημέρες σας, θα τους δώσω περισσότερο φως, όμως εσείς θα πρέπει να προσέχετε τα σκοτάδια που κυβερνούν τις ψυχές των κακών ανθρώπων.

Κάπου κάπου θα ρίχνω δάκρυα σαν μπόρα για να δροσίζω τη γη, αλλά σε σας θα ευχηθώ να μη δω τα μάτια σας δακρυσμένα. Θα βγάζω όμως το ουράνιο τόξο με όλα του τα χρώματα για να χρωματίσετε τη ζωή σας.

Χιώτη Ειρήνη

Είμαι ο Μάρτιος και μάλλον άσχημα μας άφησε ο Φλεβάρης μ’ αυτά που βλέπω μπροστά στα μάτια μου να παρελαύνουν στις τηλεοράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί σεξουαλικής παρενόχλησης και πάσης φύσεως περιστατικά διαφθοράς και διαπλοκής. Μ’ όλα αυτά, δυσκολεύομαι κάπως να φορέσω τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης στα μαλλιά και να περιπλανηθώ σ’ εξοχές, βαμμένες σαν κόκκινο χαλί από αίμα, από τις χιλιάδες παπαρούνες που φυτρώνουν στα μεγάλα λιβάδια της νιότης μας.

Είμαι ο Μάρτιος και περιμένω τον Απρίλη, να θρηνήσουμε μαζί όχι για το Θείο δράμα, αλλά για το δράμα χιλιάδων παιδιών σ’ αυτόν το κόσμο, που κακοποιούνται, βιάζονται, εξαναγκάζονται σ’ εργασία ή πορνεία και κάποτε θα μας ζητήσουν τον λόγο, που δεν φτιάξαμε έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτά ή που δεν αγωνιστήκαμε γι’ αυτό όσο περνούσε από το χέρι μας...

Είμαι ο Μάρτιος κι η Άνοιξη τούτη είναι πικρή και σιωπηλή. Και τα πουλιά ακόμα, σωπαίνουν καμιά φορά, όταν από τα σύρματα, βλέπουν τα δράματα που εκτυλίσσονται με θύμα τους αδύναμους αυτού του κόσμου.

Είμαι ο Μάρτιος κι είμαι σαν μολυβένιος ουρανός από τα σύννεφα της βροχής που σαν δάκρυ στάζει από τον σταχτί ουρανό, να ξεπλύνει τις αμαρτίες αυτού του εφιαλτικού κόσμου....

Χρυσοπούλου Βέτα

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι σας καταλαβαίνω. Ναι, καταλαβαίνω τι έχετε περάσει λόγω του χειμώνα και της πανδημίας κλεισμένοι στα σπίτια σας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας χαρίσω ηλιόλουστες ημέρες, να βγείτε έξω και να χαρείτε την όμορφη φύση που κουβαλάω μαζί μου. Σύντομα θα δείτε τα δένδρα να ανθίζουν, τα αγριολούλουδα να ξεπροβάλλουν, τη γη να πρασινίζει!

Να είστε σίγουροι ότι θα κάνω τα πάντα να σας προσφέρω μεγάλες χαρές μέσα από ηλιόλουστες, γεμάτες με χρώματα, ημέρες.

Ανυπομονώ να σας συναντήσω!

Ψυχομάνη Βάσω

Ένας Μάρτης γεμάτος υποσχέσεις

Είμαι ο Μάρτιος και θέλω να σας πω ότι το ταξίδι ξεκινά! Ο μικρός μου αδερφός έφυγε με όλα του τα κρύα. Εγώ θα σας μάθω το σκοτσέζικο ντους. Μία κρύο, μία ζέστη. Οι μέρες θα είναι ηλιόλουστες και μερικές καυτές. Όμως μην ξεγελαστείτε και φέτος. Οι νεροποντές θα είναι μπόλικες. Προτείνω να φτιάξετε τον «Μάρτη», αφιερωμένο στην Υψηλότητά μου. Κι αν είναι καλός, θα σας χαμογελάσω. Τις πρώτες μέρες μου μη φάτε πολύ, γιατί πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη με όλα τα καλούδια. Να φτάσουν οι μυρωδιές ως τον ουρανό. Μετά πίσω στη δίαιτα. Δεν θα χωράτε στις στολές και οι Απόκριες είναι κοντά. Έρχεται η Καθαρά Δευτέρα. Θυμάστε το αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων; Ο χαρταετός. Βάλτε χρώμα κι ετοιμαστείτε για επικές κόντρες. Ποιος θα φτάσει πιο ψηλά;

Λίγο πριν το κλείσιμο δεν πρέπει να ξεχάσουμε κάτι σημαντικό. Την εθνική μας εορτή, όπου θα είμαστε ξανά μαζί με χορούς και πανηγύρια. Επειδή κρατώ τον λόγο μου... το ταξίδι ξεκινά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μεγάλη Τετάρτη

  Κοτσαύτη Γιώτα Περίπου στα μισά. Κι ο Ιούδας ετοιμάζεται.   Μεγάλο Ευχέλαιο. Αλεύρι. Λάδι. Και κεριά. Για το προζύμι. Ετ...