Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Οι συγγραφείς της Αλατοπαρέας συστήνονται-Κική Γιαμουρίδου

 


Ένα κι ένα… ίσον ΕΝΑ!

Αγάπη. Μια λέξη χωρίς ορισμό και όρια. Η αγάπη δεν ορίζεται με λόγια. Ξεπηδά και εμφανίζεται μέσα από τις πράξεις. Μόνο έτσι ξέρει να μιλά και να εδραιώνεται σταθερά στα αριστερά, στην καρδιά, στον θρόνο της. Από τη γέννησή της έχει συνήθως βαθιές ρίζες και κουβαλά μαζί της τα πιο όμορφα στολίδια. Στην πορεία της τα μοιράζει και ζωντανεύει όνειρα. Γεννά την ελπίδα και σκορπά τη χαρά και την ευτυχία χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς αιτία. Είναι αθόρυβη, αγόγγυστη, είναι η πιο γλυκιά αρετή, το συναίσθημα της έντονης αφοσίωσης, της στοργής, της συμπόνιας. Μπορεί να περικλείει μέσα της πλήθος διαφορετικών καταστάσεων και συμπεριφορών και είναι ικανή να λειάνει ή να στρογγυλέψει και τις πιο τραχιές ή άγαρμπες γωνίες.

Η αγάπη τολμά, με σύμμαχο τον ρομαντισμό, να δημιουργήσει έναν μεγάλο έρωτα. Μπορεί όμως να παραμείνει και πλατωνική. Η ποικιλία και η ένταση ενός πλούσιου συναισθηματικού διαμελισμού της μπορεί να εξωτερικευτεί και ως οικογενειακή ή θρησκευτική. Σε κάθε περίπτωση είναι το φως, το κίνητρο, η αρχή για οτιδήποτε νέο, δυνατό και όμορφο.

Με μια αγάπη ξεκινά η ίδια η ζωή, μια διαπροσωπική σχέση, μια δουλειά, ένα επίτευγμα στην επιστήμη, ένα έργο τέχνης. Ποτέ η αγάπη δεν έβλαψε. Παλεύει πάντα και συνεργάζεται με τον ατίθασο φτερωτό θεό Έρωτα, με τη συμπάθεια, τη γαλήνη, την τρυφερότητα. Αποζητά την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, τη συμπόνια, τη δημιουργία. Εχθρεύεται και αποστρέφεται τον εγωισμό, την εμπάθεια, το μίσος και την κακία. Δεν πωλείται, άρα δεν αγοράζεται, δεν ακολουθεί κανόνες και ούτε μπαίνει σε κουτάκια. Οι μαθηματικοί νόμοι καταρρίπτονται και είναι η μοναδική περίπτωση όπου ένα κι ένα κάνει και πάλι ένα. Όποιος αριθμός και να τοποθετηθεί δίπλα στην αγάπη, το άθροισμα θα είναι πάντα: Ένα!

Αυτή είναι η γλώσσα της αγάπης, όπως και η μαθηματική σκέψη της. Γνωρίζει μόνο τον αριθμό ΕΝΑ, μα κατακτά το άπειρο!

Κική Γιαμουρίδου

Γεννήθηκε στον Βόλο. Από νωρίς διαφάνηκε η ιδιαίτερη κλίση που είχε στη συγγραφή και το διάβασμα. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον χώρο των πωλήσεων, σε διευθυντικές θέσεις και πάντα χρησιμοποιούσε τον γραπτό λόγο, ακόμη και στη δουλειά της, ως δυνατό όπλο. Η αγάπη της αυτή τελικά την ώθησε να κάνει το πρώτο βήμα. Δημοσίευσε, σε ιστοσελίδες αρχικά, άρθρα της. Πλέον αρθρογραφεί σε αρκετές από αυτές, σταθερά ως συντάκτης. Σε εβδομαδιαία βάση, στο κυριακάτικο φύλλο της καθημερινής Θεσσαλικής εφημερίδας «Ταχυδρόμος», δημοσιεύονται λογοτεχνικά της κείμενα και άρθρα. Παράλληλα ασχολείται με παρουσιάσεις βιβλίων. Λογοτεχνικά της κείμενα φιλοξενούνται σε δύο συλλογικά έργα. «Πορτρέτα Σύγχρονων λογοτεχνών», από τις Εκδόσεις Πνοές, «Ο χρόνος που περνά και χάνεται» από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Έργα της θα φιλοξενηθούν και στα υπό έκδοση συλλογικά έργα «Για τον πατέρα που γιορτάζει» από τις Εκδόσεις Αλάτι και «Έρως ανίκατε» από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Συμμετείχε επίσης, με κείμενο της, στο 7ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας, που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Παρέμβαση. Παρακολουθεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένων». Οι ευαισθησίες της για τον συνάνθρωπο την οδήγησαν, δύο χρόνια πριν, να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό. Είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας φιλανθρωπικής δράσης «Θαύμα».

Η Κική παρακολούθησε τον νέο κύκλο 2 του εργαστηρίου συγγραφής των Εκδόσεων Αλάτι και συμμετέχει με κείμενά της στο βιβλίο μας:

Για τον πατέρα που γιορτάζει (υπό έκδοση)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τις μαμάδες της καρδιάς

  Γιαμουρίδου Κική Η λέξη «μητέρα» δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που γεννούν ένα παιδί. Με το σπαθί τους χαρακτηρίζονται μανούλες κι εκείνες...